Филми за Хелоуин

Идеята за забавление на голяма част от тийнейджърите на Хелоуин не е да обикалят по домовете с фенери, облечени като вампири, събирайки сладкиши. Някои хора предпочитат да се заключат през нощта в тъмна стая и да си пуснат някой стар (или нов) филм на ужасите и да се потопят в атмосферата на празника. И въпреки че хорър жанра в киното е доста обширно понятие, специално за това събитие могат да се намерят някои интересни заглавия.

 

Тим Бъртън

Неговите филми, въпреки че са по-комични и шантави, отколкото страшни, са перфектното тематично забавление за Хелоуин. Най-вече три негови заглавия, които с шантавата си музика и особена визия допринасят много за духа на празника.

Beetlejuice


С участието на Уинона Райдър, Джина Дейвис, Алек Болдуин и Майкъл Кийтън в ролята на Бийтълджус. Адам и Барбара са духове на брачна двойка, починали в катастрофа след като са се нанесли в новата си къща. Недълго след катастрофата, в къщата се нанася друго семейство, чиито членове духовете намират за досадни. Затова решават да потърсят Бийтълджус - наричащият себе си "биоекзорсист", който решава да ги научи на някои тънкости в занаята, които да им помогнат в намеренията си да станат страшни духове и да прокудят новото семейство от дома си.

Corpse Bride


С участието на Джони Деп и Хелена Бонам Картър. Виктор Ван Дорт е сгоден мъж, който, в присъствието на починала жена, репетира брачния си обет. Жената, чувайки гласът на Виктор, се съживява и решава, че Виктор е искал да се ожени за нея. И следва една странна, стряскаща романтика, в която годеникът на две жени (една мъртва, а другата жива) посещава подземния свят, който не се оказва толкова мрачен, колкото всички го описват. Това не е страшен филм, но е перфектен за един Хелоуин маратон. Всъщност едва ли по-перфектен от :

The Nightmare Before Christmas


С участието на Дани Елфман, Крис Сарандън и Катрин О'Хара. Джак Скелингтън е скелет, крал на Halloweentown ("Градът на Хелоуин"), който открива Christmas Town ("Градът на Коледата"). Идеята за Коледа не му се харесва първоначално, но като се интересува малко от този странен празник, Джак открива неща за своя град, които никога не е знаел и хич не му се нравят.

 

Стивън Кинг

It


Тим Къри играе зловещия клоун Пениуайз, който примамва деца в подземния свят и ги убива. 30 години след като си спомнят за него, седем приятели, свидетели на ужаса, на който Пениуайз е способен, се събират и решават да се обединят срещу него и да го победят. По-късно се оказва, че този клоун не е просто психопат, който избива деца, ами олицетворението на всичките им страхове.

 

John Carpenter

Halloween


В поредицата Halloween на Джон Карпентър, става въпрос за сериен убиец на име Майкъл Майърс, който избягва от лудницата, жаден за кръв, докато лекарят му обикаля града и се опитва да го намери.