Самуин

На Самуин ("Samhain", "Samfuin", "Samuin") Келтите са отбелязвали идването на зимния сезон и края на жътвата. Голяма част от галското население е организирала фестивали през първите три дена от Ноември всяка година. През средновековието тези фестивали са били знак за края на светлата половина на годината и началото на по-мрачната. На тези фестивали е имало и ритуали в почит на мъртвите, в които хора с добитъка си са обикаляли около огнища за да се пречистят, хвърляйки костите на убитите животни в огъня. Някои представители на неопаганизма по света още изпълняват подобни ритуали.

Произхода на думата samhain идва от келтски език (samhuinn) и е името на месец Ноември. В различни времена и райони се е произнасяла различнo (samain, samuin, samfuin) и се отнася за 1 ноември (latha na samna). Самата дума samfuin се превежда като край на лятото (sam - лято; fuin - залез) и тази дата е била известна също като "Келтската Нова Година".

На следното изображение е показан пример за ритуална молитва към мъртвите прадеди, завършваща със следните думи:

"С божественото ви напътствие и закрила престъпвам в Новата Година. Смъртта е част от живота, животът - част от смъртта и тази нощ сме отново заедно"