Костюми за Хелоуин

Костюми за Хелоуин се носят в нощта на 31 октомври. В предишни времена носенето на костюми е било свързвано с някои празници около Хелоуин, включително и Коледа. Най-старите появи на тази традиция ("guising") са през 1895 са регистрирани в Шотландия, докато в Англия, Ирландия или Щатите такива събития не датират по-рано от 1900 година. Първите такива костюми са наблягали на езически и готически елементи на празника, докато през 1930 същите биват повлияни от медията, като кино, литература и радио предавания на тази тема. Официално Хелоуин е детски празник, даващ свобода на децата да изразят своята буйна и непостоянна природа, но по средата на 20-ти век много възрастни поколения също се включили в обичая.

Твърденията за келтския произход на празника не се смятат за достоверни от много култури. Според някои, носенето на костюми е западноевропейска християнска традиция, датираща от 15-ти век. Най-ранната поява на такива събития е в Шотландия през 1895-та година, когато хора са обикаляли с лампи, направени от издълбани репи и са посещавали домовете за торти, плодове и пари. В Северна Америка традицията се появява за пръв път през 1911, когато вестник в Кингстън, Онтарио отразява обикалянето на костюмирани деца по домовете в кварталите.

Празникът на Вси Светии ("All Saints' Day") често бил празнуван с маскени балове, пиршества и т.н. През 18-ти век във Великобритания фермери са изпълнявали ритуали за плодородност през новата година, а в големите градове са се организирали карнавали. Когато Хелоуин се пренася в САЩ, благодарение на европейски имигранти, празненството се преобразува съвсем. Докато в Европа традицията е била с костюми, направени собственоръчно, често от родителите и с подръчни материали, от 1930 нататък в Америка се основават фирми за производство на костюми за продажба. Дизайна на костюмите внушава свръхчовешки и паранормални характеристики. Често по костюмите има паяци, паяжини, кръв, кости и други страшни елементи. Първите идеи за такива костюми са такива на вампири, духове, скелети, вещици и дяволи. По-късно, благодарение на научната фантастика, се появяват костюми на извънземни или супергерои. В края на 20-ти век вече има костюми на медийни особи и други известни личности, като президенти, спортисти, кинозвезди и т.н.

Дете в костюм на Жокера (герой от комиксите "Батман"), както е изигран от Хийт Леджър във филма "The Dark Knight" на Кристофър Нолан. Жокера набира невиждана популярност около смъртта на актьора и е доста разпространена тема за Хелоуин.

Някои жени, вместо страшни, избират по-разкриващи и провокативни костюми, обличайки се като принцеси, феи, ангели, медицински сестри, полицайки, т.н. През 2010 година сред най-търсените костюми за Хелоуин са били тези на известни личности като Лейди Гага, Джъстин Бийбър (изпълнители), Леброн Джеймс (баскетболист в НБА), Майкъл Джексън, Марк Зукърбърг (основател на социалната мрежа Facebook) и Барак Обама.


Хелоуин се чества на или около 31 октомври.

Маска на Барак Обама, превърнал се в зомби.