Фенери за Хелоуин

Тиквените фенери ("Jack-o'-lantern") обикновено са правят като се реже горната част на тиквата с дръжката, след което вътрешността на тиквата се вади, така че да остане само тиквената кора и се изрязват от едната страна разни форми. Най-често тези форми са зловещи физиономии, но има и по-артистични подходи, като цели изрязани стряскащи пейзажи на замъци, обитавани от духове или вещици, яхнали метлите. След като се направи това, в тиквата се поставя свещ, която подчертава изображението, издялано на тиквената кора през нощта.

Тиквени фенери с различни изображения - класически, череп на пират и главата на Франкенщайн.

Тази традиция почва от Ирландия. Единствената разлика е, че вместо тикви, хората са използвали репи или глави цвекло. След като се правили тези фенери, се оставяли пред вратите на домовете за да гонят злите духове и да не правят пакости по домовете или да тормозят добитъка. Щом традицията стигнала до САЩ, ряпата е заместена с тиква, тъй като е по-голяма и по-лесно и безопасно се дълбаят фигури на кората й.

100 годишен фенер, направен от ряпа, който е изложен в културен музей в Ирландия (National Museum of Ireland - Country Life)

Класическото английско название на тези фенери е Jack-o'-lanterns, но кой е този Джак?